Oul reprezintă un aliment deosebit de valoros pentru hrana omului datorita bogatiei lui in factori nutritivi indispensabili organismului.

In industria alimentara insa, folosirea oualor proaspete implica atat costuri mai mari, intrucat ar fi necesare spatii frigorifice mari de depozitare si spatii speciale pentru spalarea oualor, cat si o productivitate mai scazuta, deoarece folosirea oualor proaspete ar mari mult timpul de productie.

O alternativa eficienta, sanatoasa si mai putin costisitoare o constituie folosirea prafului de oua atat a celui integral, cat si al prafului de galbenus. Praful de ou integral se fabrica prin deshidratarea lichidului de ou, omogenizat si pasteurizat, obtinut din oua proaspete. Este o pulbere fina, uniforma, de culoare galbena pai, cu miros specific oului.

Avantajele folosirii prafului de oua sunt:
– 1 kg de praf de ou intreg este echivalentul a 90 oua proaspete
– 1 kg praf galbenus de ou este echivalentul a 125 galbenuse de ou
– praful de oua nu necesita amenajarea de spatii frigorifice de depozitare
– folosind praful de oua nu mai este necesar procesul de spalare a oualor
– folosirea prafului de oua scade costurile cu materia prima si creste rentabilitea productiei si prin scaderea timpului afectat acesteia
– termeni de valabilitate 2 ANI

Domenii de utilzare ale prafului de oua integral:
* praf de oua integral:
– patiserii (cofetarii)
– brutarii
– fabrici de paste fainoase
– fabrici in care se prepara maioneze
– fabrici in care se prepara bauturi  care contin oua
– restaurante mari care au un menu omlete

Domenii de utilzare ale prafului de galbenus:
– patiserii (cofetarii)
– brutarii
– fabrici de paste fainoase
– fabrici in care se prepara maioneze
– fabrici in care se prepara bauturi  care contin oua
– fabrici de inghetata
– restaurante care au in menu anumite specialitati (salate) care se prepara numai cu galbenus

Indicatii de depozitare
Praful de ou integral se depoziteaza in incaperi curate, racoroase (temperatura maxima 20 grade Celsius), ferite de razele soarelui, dezinfectate, fara microbi, fara mirosuri straine, fara insecte sau rozatoare. Termenul de valabilitate al prafului de oua este de 2 ani de la data fabricatiei.

Modul de intrebuintare al prafului de oua:
Praful de ou integral se utilizeaza prin resolubilizarea in apa calduta: 2 parti apa la o parte praf.
Pentru bucatari este de retinut ca 11.3 gr. praf reprezinta un ou de 50 gr.

Array